de
academie
verandert

Gemeentelijke Academie Grimbergen

AGENDA Facebook YouTube Instagram Foto's Nieuwsbrief

Nieuws Pop&Jazz

8 sep 2017

ook dit schooljaar bieden we in M2 & M3 de kans om  zelf je AMC  parcours samen te stellen.
Hier vinden jullie de verdeling van de modules van het eerste trimester.

Hier vinden jullie de data van de lessen.

Deze modules zijn voor alle volwassenen klassiek uit de middelbare graad en voor alle volwassenen pja uit M2 en M3.

Is deze mail niet voor jou bestemd, laat het ons weten, dan word je verwijderd uit de maillijst.

Is deze mail wel voor jou bestemd, maar heb je nog geen modules gekozen, mail dan zo snel mogelijk je keuze door, en dit voor de drie trimesters. Meer info over de verschillende modules vind je hier.

 

 

23 april 2017

onze afdeling doet continu extra activiteiten. Zo repeteerde onze big band deze ochtend voor een aantal concerten die ze gaan doen met Lady Lien. (meer nieuws hierover volgt) En onze jongeren M3’s zijn op dit moment in the great oak studio in Rotselaar een professionele demo aan het opnemen. (en dat op een rustdag) Graag geef ik hier nog een aantal activiteiten mee die de komende weken gaan plaats vinden:
 
* Nu dinsdag 25/4 komt de onnavolgbare An Pierlé naar de academie. Om 19u45 gaat ze praten over songwriting, ze gaat zelf stukken spelen, je kan vragen stellen, … Een zeer exclusieve gebeurtenis en dat speciaal voor onze school. Iedereen is hier uiteraard welkom, en gratis bovendien! (niet alles van waarde is weerloos)
 
* donderdag 27/4 doen we nog eens een jam in Bloem. Iedereen speelt met elkaar, je wipt binnen en buiten, dranken aan democratische prijzen, etc. Vanaf 20u starten we. Altijd top!
 
* dinsdag 2 mei doen onze H3’s optie instrument hun eindexamen samen met een all star leerkracht band. we beginnen om 18u30 in de studio en iedereen is welkom om eens te komen kijken.
 
* de week daarop bivakkeren we een ganse week in Bloem en gaan alle samenspelgroepen nog eens optreden. Het programma vind je hier: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1XSutBJhG9_vEE1JOx2_HRp7GWry3-9OXHY0Or4ZE-sc/edit?usp=sharing
* hierna volgen nog een hoop toonmomenten (vroeger waren dat examens 😉 en een groot deel zijn openbaar. Dus als je eens wilt komen kijken naar je collega’s kan je steeds eens kijken in de examenagenda die je op www.academiegrimbergen.be terug vindt. (rechtsboven is de link)
 
De activiteiten van juni bespreken we later…

 

5 dec 2016

workshop van Hannelore Primusz op 10/12 van 13u tot 15u.

Een popzangeres klinkt anders dan een opera-diva. Wat maakt iemands stemgeluid anders? Hoe zing je klassiek en hoe zing je met een rockgeluid? Hoe kan dit met gezond stemgebruik?
Hoe klink ik als ik zing of spreek? En hoe kan ik dat veranderen?
Iedereen is in staat om zijn stem, zijn instrument te ontwikkelen en luider, zachter, warmer, voller, scherper… te klinken!
Estill Voice Training (afgekort, EVT) is een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd systeem, waarin op inzichtelijke wijze de verschillende mogelijkheden op een rijtje worden gezet. Je leert de onderdelen die invloed hebben op je stemgeluid op een gezonde en verantwoorde manier trainen. Zo krijg je gereedschap en tools om jouw stem of die van je leerlingen te laten klinken zoals je zelf wil, of zoals de stijl het vraagt!
In deze introductieworkshop maken we kennis met EVT en proberen we verschillende manieren van zingen uit!

15 sep 2016

jullie hebben allemaal een academiekaart waarmee je gratis naar concerten kan in het CC Strombeek. Dit is eventueel een leuke: Clara Cleymans & Jo Mahieu. Wil je graag gaan? Stuur een mail naar club27@pja.be

http://www.ccstrombeek.be/club27

 

31 aug 2016

morgen gaat er een nieuw schooljaar van start. We gaan terug ons uiterste best doen om er een geweldig jaar van te maken. Dit houdt ondermeer het volgende in:

– instrument lessen op maat bij uitzonderlijk lieve en getalenteerde docenten.
– een uitzonderlijk uitgebreid aanbod van stijlen binnen het vak samenspel. (Gaande van pop tot rock, jazz, bigband, latin, wereldmuziek en zelfs stijlen die zo goed als exclusief aangeboden worden aan onze academie zoals elektronische muziek.)
– onze unieke notenleer en modulaire AMC (met weer fantastische modules)
– een zeer boeiende afdeling muziektheorie (en misschien komt er zelfs nog muziekgeschiedenis bij)
– een uitgebreid aanbod van workshops, voorstellingen en concerten. (altijd gratis)
– ontzettend veel activiteiten, klasaudities, jams, enzovoort.
Zoals elk jaar proberen we in te spelen op bepaalde behoeftes die kunnen leven om het nog beter te maken allemaal. Zo voorzien we dit jaar ondermeer:

– het afschaffen van de punten. (we gaan over op een systeem van feedback specifiek op de noden van elke leerling)
– de komst van een eigen PJA realbook als ruggengraat voor de opleiding en ter ondersteuning van de jams.
– we proberen een nieuw systeem uit om mensen die nood hebben aan een 2e instrument makkelijker te kunnen helpen.
– enzovoort

 

30 juni 2016

Het jaar zit erop, dit zijn een paar van onze activiteiten geweest:

Workshop Anita DaulneKinderhoogdagBalkan nightWorkshop de beren gierenMeerdere jams3 ledige gitaarworkshop/klasauditie rond Djangofieldrecordings van EMU klas (lezingen, opnames etc)verschillende concertbezoekenconcert met Sioen in CCconcert ‘lekker fout’ in CCworkshop drumtuningmusic teacher’s band in de humaniora’sopname demo’s en videoclips met de M3’sconcertweken in Bloem (meermaals)workshop rond composities Bowieworkshop beltingsamenwerking met beeldende kunsteninstrumentvoorstelling L4opnames eindwerken H3 MUTworkshop jazz ritme sectieworkshop roosbeefmeerdere audities zang, vaak met gitaarklasopendeurdag met activiteitenyoga sessieslotconcertfacebookpagina drum, gitaar…

enzovoort

Dit zijn de videoclips van onze M3’s:

https://youtu.be/zs2-9OAcHk8 

https://youtu.be/6vjOzgR79oI

12 juni 2016

zaterdag 18/6 sessie rond yoga en muziek! (geïnspireerd op het book van “Mia Olson” “Musician’s Yoga: A Guide to Practice, Performance, and Inspiration” ) Om 15u in het auditorium in Grimbergen. Als je een matje hebt mag je het meebrengen. Om het aantal deelnemers te kunnen inschatten graag een mailtje naar yoga@pja.be. Voor iedereen vanaf 14j. Gaat geweldig zijn 🙂

 

nu dinsdag 14/6 stellen we de nieuwe modules AMC voor. Verwacht je aan woorden als ‘make over’, ‘flash bach’ en ‘polyglot’. In de studio om 19u45!

 

17 mei 2016

we hebben een geweldige optie muziektheorie. In het derde jaar nemen de leerkrachten de composities van de leerlingen op tijdens de -ondertussen beruchte- “pinkstersessies”. Hieronder een link naar de opnames.

https://www.dropbox.com/sh/rpn9hh6l1cdkwfu/AAC_iBlD2hZvD8sED5Yxts4Oa?dl=0

7 apr 2016

Nu maandag 11/4 zangworkshop “belten (jawel) in de studio om 19u30. Uiteraard is iedereen welkom!

Belten is een term die veel verschillende dingen kan betekenen. Het is sowieso een Engels woord dat brullen of roepen betekent. Vaak wordt gesproken van ‘het mee omhoog nemen van de borststem’. De ene stem belt makkelijker dan de andere, maar in principe kan iedereen het leren. Tom Dewulf zal ons leren hoe.

Tom speelde al in verschillende voorstellingen zoals Midsummernight’s Dream, Othello, Woyzeck, Serial Killers en Fiddler on the Roof. Hij creëerde ook zijn eigen solo-voorstelling “Fra(u)st verändert” en een musicalgala in Brussel. Hij vervolgde zijn carrière als Erik in de musical “Free@heart”, als Roman in “Comedian Harmonist” en als solist in gala-concert tour MusicalFieber. In 2009 was hij te bewonderen als Stone in City of Angels en vervolgens nam hij een contract aan op de AIDA-Kreuzfahrten. Daarbij krijg hij de kans om voor een internationale publiek te spelen. In 2011 vertolkte hij een van de Beatles in “All You Need Is Beat” en Freddy in “Woodstock”. Daarna werd Tom gecast in de musical “Kein Pardon”, waar hij begon als Swing, maar eindigde in de rol van Walter. In 2013 trok hij terug naar de AIDA, maar deze keer als Music Manager.
Momenteel kan je Tom in Erfurt bewonderen. Naast de artistieke directeur van Die/Das & Alte Oper in Erfurt te zijn, brengt hij zelf voorstellingen zoals “Die Eierlegende Wollmilchsau” en zijn soloprogramma “Iche bin’s – ein Auswärtscher”. Ook vertolkte hij Rocky in “The Rocky Horror Picture Show”.

9 mrt 2016

Jazz… hoezo moeilijke muziek?

Jazz is (net zoals klassiek en pop) een verzamelnaam voor een wonderbaarlijke waaier van tradities en stijlen maar het is bovenal een specifieke en tegelijk onbegrensde benadering en beleving van muziek voor zowel muzikant als luisteraar. Samen met Stefan Bracaval (dwarsfluit), David Thomaere (piano), Stevan Van Gelder (drums) en Christophe Devisscher (contrabas) gaan we op zoek naar enkele antwoorden op de vragen die je over de wondere wereld van jazz altijd hebt willen stellen. Now’s the time!

dinsdag 15 maart om 19u45 in de studio.

 

 

17 feb 2016

Volgende vrijdag (26/2) 19:30 :
Workshop drums stemmen in de studio

Goed klinken, da’s wat we allemaal willen als muzikant, toch?

Een groot deel van onze klank maken we zelf door onze techniek bij te schaven.
Maar het is natuurlijk heel belangrijk dat onze drums zelf zo goed mogelijk klinken.

Concreet betekent dat : de juiste keuze van vellen en het stemmen ervan.
Daar gaan we dieper op in bij deze workshop, in theorie en in de praktijk:

Breng je snaardrum mee , dan gaan we die samen stemmen.

Best leg je meteen ook een nieuw slagvel dan, Stef Vanstraelen  kan de vellen voorzien (ambassador coated) aan 13,90€ per stuk.
Laat  zo snel mogelijk weten of we een slagvel voor jou moet bestellen! (stef@pja.be)

14 feb 2016

17/2 geeft het befaamde en bekroonde jazztrio ‘de beren gieren’ een geweldige workshop rond improvisatie in de studio om 19u30. Wil je niet missen 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=bMyeyEmQGkA

 

1 feb 2016

Zaterdag 5 mrt gaat Stefan Bracaval de wondere wereld van David Bowie onder de loep nemen. Alles wat je wilt weten over het harmonische atelier van waarschijnlijk de grootste popartiest van de 20e eeuw.

studio 13u30-15u30

 

13 jan 2016

Er staat de komende week vanalles op het programma. Een klein overzicht:

– 15  jan: lezing over field recording door Frederik Donche in de studio om 19u30

–  21 jan: gitaaravond ‘djangofollies’ met catering. (een glas wijn met n streepje muziek) In de studio om 19u30

– 27 jan: concert bezoek Birelli Lagrene in CC Strombeek

– 30 jan: concert Sioen met academie in CC Strombeek

– 31 jan: luistersessie field recording 11u studio

– 31 jan: concert ‘lekker fout’ in CC Strombeek met begeleiding van de PJA

– 1-5 feb: concerten PJA in jeugdhuis Bloem

– 6 feb concert PJA in studio om 14u30

– 17 feb workshop ‘de beren gieren’ in de studio om 19u30

 

 

3 jan 2016

EEN LEZING OVER FIELD RECORDING
door Frederik Donche
Vrijdag 15 januari 19h30 Studio
Kom langs en ontdek
een geheel nieuwe geluidswereld!
Field Recording is de kunst van het opnemen van geluid in haar natuurlijke omgeving.
Het is als het ware de fotografie van de muziek, ook wel fonografie genoemd.
Wat aanvankelijk een simpel concept lijkt groeit al snel uit tot een wondere wereld van vele sonische en expressieve mogelijkheden en vormen.
In de academie wordt nog niet zo vaak over geluidskunst en aanverwanten gesproken, mis deze kans op een begeleide ontmoeting zeker niet!
Het Afrit 7 concert van de Elektronische Muziek klas op zon. 31/01 staat volledig in het teken van Field Recording, deze lezing zal je helpen hun werk beter te begrijpen.

 

8 okt 2015

We gaan een leuke week organiseren in november. Op 16 nov komt het spectaculaire trio ‘de beren gieren’  naar de academie. Ze gaan een workshop geven over improvisatie. Die kennis kun je dan toetsen op 19 nov want dan gaan we jammen in jeugdhuis Bloem. En 20 nov doen we PJA-follies. Die avond vertellen we over Django Reinhardt. Zijn muziek, leven, manier van spelen, gitaar, enzovoort.